ACADEME: Kapitalizovana prekogranična sinergija za veći uticaj u Evropi na poljima održive mobilnosti i transporta

Održiva mobilnost i transport nisu više po strani kada je reč o kratkoročnom i dugoročnom strateškom planiranju u većini evropskih zemalja. Zahvaljujući raznim Interreg programima, prekogranične inicijative i sve većem broju projekata, održiva mobilnost i transport su pokrenuti iz statusa quo. Uz pomoć nekoliko prekograničnih inicijativa učinjen je korak dalje u dosadašnjoj neviđenoj akciji – ČETIRI EU projekta finansirana kroz  četiri različita Interreg EU programa, pokrenuli su zajedničku inicijativu za kapitalizaciju, širenje, promovisanje i nadogradnju  rezultata ovih projekata sa zajedničkim akronimom „ACADEME“ !

Širenje uticaja širom EU

Inicijativa ACADEME pokrenuta je u Kopru 29. januara 2020. Okupili su se projekti koji su se bavili održivom mobilnošću i transportom u funkcionalnim urbanim oblastima koje obuhvataju obalne, unutrašnje i granične gradove različitih veličina u južnoj,istočnoj i centralnoj Evropi. Sada su spremni da podele rešenja, rezultate i naučene lekcije i prošire uticaj po celoj EU.

Ti projekti su:

• SMILE / Prva i poslednja milja intermodalne mobilnosti u zagušenim urbanim oblastima Jadranskog regiona (ADRION)
SMART COMMUTING – Pametan i održiv izbor mobilnosti za putnike (SREDNJA EVROPA)
CHESTNUT – Sveobuhvatna izrada strateških planova za održivi gradski promet (DUNAV) i
MOBILITAS – Mobilnost za skoro nulu CO2 u mediteranskim turističkim destinacijama (MED)

Oni uključuju 50 teritorijalnih i naučnih partnera iz 15 zemalja: Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Češke, Francuske, Grčke, Mađarske, Italije, Malte, Rumunije, Srbije, Slovenije.

Zajedničko učenje i pilot akcije kao vid napretka

– Uključujući mnogobrojna partnerstva, partnere sa različitim polazištima, uspeli smo da razvijemo metodologiju za „zajedničke akcije učenja“ koja nam je pomogla da postignemo ciljeve zadate projektom i tako pripremili kvalitetne Planove održive urbane mobilnosti u funkcionalnim urbanim područjima. Pored toga, realizovali smo pilot akcije održive mobilnosti, prikupili relevantne podatke i kombinujući te nalaze nameravamo da proširimo ne samo  rezultate testiranja u pilot-akcijama i razradu dokumenata i strategija, već i inovativne procese za njihovo postizanje, rekao je g.  Helmut Lemmerer, naučni saradnik sa Bečkog tehnološkog univerziteta i Istraživačkog centra za planiranje transporta i saobraćajnog inženjerstva, koji je direktno uključen kao naučni koordinator u projektima SMART COMMUTING i CHESTNUT.

Inicijativa ACADEME iskoristila je konferenciju za štampu u Kopru kao odličnu priliku ne samo da predstavi činjenicu da je po prvi put da četiri projekta EU izrađena kroz četiri različita programa budu kapitalizovana, već i da predstavi svoje planove za budućnost.

Širi uticaj na smanjenje CO2

– Kapitalizacija transnacionalnih Interreg projekata je izuzetno važna za podsticanje i postizanje većeg  uticaja u širem spektru  nego što je to moguće jednim projektom. Zato je fokus  na mogućim novim usklađenostima programa INTERREG koji pokrivaju jadransku i jonsku regiju – prokomentarisao g.  Lodovico Gherardi, koordinator Upravljačkog organa programa ADRION i iskoristio prilikuda predstavi najsavremenije radove u vezi sa predstojećim transnacionalnim teritorijalnim programima za period 2021-2027.

Zajednički element svih ovih projekata je važnost postavljanja scenarija mobilnosti i opštih ciljeva na nivou FUA, a samim tim i postavljanje ciljeva za smanjenje emisije CO2 – dodao je g. Silvio Nocera, profesor sa Univerziteta Iuav u Veneciji, uključen kao naučni koordinator projekata SMART COMMUTING, SMILE i MOBILITAS.

Organizacija koja je kao regionalni partner učestvovala u sva četiri projekta je Regionalni razvojni centar Koper

– Njihova intervencija je bila usmerena na sinergije u smislu planiranja mobilnosti u slovenskom istarskom priobalnom području zbog komplementarnosti četiri projekta. Na osnovu rezultata sva 4 projekta, ovo područje priprema zahtev za ulaganje od oko 30 miliona evra od strane Evropske banke za investiranje kako bi se implementirale strategije zacrtane u četiri projekta – rekao je g. Slavko Mezek, viši stručnjak za planiranje mobilnosti i saobraćaja RDC Koper.

Sledeća međuprogramska inicijativa „ACADEME“ planirana je u maju 2020. godine u Riminiju (Italija),

Sledeće institucije su bile direktno uključene u gore pomenute projekte:

Regional development centre Koper, School center Velenje, Municipality of Velenje, Association of Municipalities and Towns of Slovenia (SLOVENIA).

Iuav University of Venice, Regional Province of Ragusa, Ministry of Infrastructure and Transports, Municipality of Misano Adriatico, Rimini Strategic Plan Agency, Municipality of Rimini, Mobility Agency for the province of Rimini, Public Transport Emilia-Romagna (ITALY).

Zadar County Development Agency, City of Dubrovnik Development Agency, Municipality of Dubrovnik, City of Zadar (CROATIA).

Regional Agency for Socio-Economic Development – Banat (SERBIA).

Municipality of Tirana (ALBANIA).

Agency for economic development of City of Prijedor, Municipality Gradiska, LIR Evolution (Bosnia-Herzegovina).

Municipality of Hersonisos, Municipality of Piraeus (Greece).

Vienna University of Technology, Institute of Transportation – Research Center of Transport Planning and Traffic Engineering, Municipality of Weiz (AUSTRIA).

The Municipal District Prague 9, Hranice development agency (Czech Republic).

Municipality of the City of Budapest, District 14 Zuglò, Pannonian Business Network Association, Municipality of Szolnok City of County Rank, Transport Centre in Central Eastern Hungary, Vas County Authority (Hungary).

Municipality of Odorheiu Secuiesc, Regional Development Agency Center Alba Iulia (ROMANIA).

Municipality of Dimitrovgrad (Bulgaria).

Paragon Europe (Malta).

Pano Platres Community Council (Cyprus).

Energies 2050 (France).

Podelite stranicu sa Vašim poznanicima

RAZVOJ PRIVREDE

Regionalni centar za društveno ekonomski razvoj – Banat pruža brojne usluge koje za cilj imaju unapređenje privrede u Banatu. Ove usluge se kreću od sprovođenja nacionalnih i pokrajinskih razvojnih programa do implementacije projekata koji su finansirani od stranih donatora, najčešće Evropske Unije. Centar u svom odeljenju za razvoj privrede istovremeno razvija i sprovodi i sopstvene usluge, u skladu sa svojom poslovnom politikom i identifikovanim tržišnim kretanjima. Usluge u ponudi Centra su fokusirane, ali ne i ograničene na sektor mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

Zahvaljujući rezultatima, specifičnoj ponudi usluga i ulozi u razvojnim programima, može se reći da Centar ima pozitivnu reputaciju među korisnicima, osnivačima i regionalnim partnerima i ključnim institucijama koje se bave razvojem AP Vojvodine i Republike Srbije.

Zahvaljujući saradnji sa evropskim programima i uspešnoj implementaciji projekata, Centru je odato i priznanje za dostignuće (eng.”Seal of Achievement”) od strane Evropske Agencije za Rekonstrukciju (EAR).

Centar je posvećen daljem unapređenju kvaliteta života u Banatu, i u toj svojoj misiji, ulaže veliki napor u korišćenju organizacione i finansijske podrške evropskih fondova.

RCR Banat ima za cilj promociju ekonomskih promena afirmišući ulogu sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u regionalnom ekonomskom razvoju. Neke od aktivnosti kojima se želi dostići ovaj cilj su: