Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj – Banat doo je 18.07.2013. godine potpisao ugovor o donaciji za finansiranje projekta „Obrazovanjem do lakšeg zapošljavanja“ („EDUCATION TO EASIER EMPLOYMENT – E3“) u okviru IPA Programa - Socijalno-Ekonomskog razvoja dunavske regije u Srbiji.

Finansiran: Evropska Unija, IPA Program – Socijalno-ekonomski razvoj dunavske regije u Srbiji (Ugovorno telo - Austrijska razvojna agencija)

Aplikant: : Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj Banat, Zrenjanin

Partneri:
- Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Novi Sad;
- Gradska uprava Zrenjanin;
- Edukativni centar za obuke u profesionalnim i radnim veštinama, Novi Sad;
- Regionalna privredna komora Pančevo;
- Regionalna privredna komora Zrenjanin;
- Visoka tehnička škola strukovnih studija u Zrenjaninu;
- Edukativni centar za ruralni razvoj Zrenjanin;
- Opština Kovačica
- Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj opštine Novi Bečej.

Period implementacije: 01.09.2013. – 01.03.2015.

Opšti cilj:
Doprinos smanjenju dugoročne nezaposlenosti, kroz stvaranje partnerskih odnosa u procesu učenja i razvoja Banata kao naprednog društva zasnovanog na znanju, sa više i boljih radnih mesta i većom socijalnom kohezijom.

Specifični cilj:
Uspostavljanje Regionalnog edukativnog centra Banat, kako bi se poboljšala mogućnost zapošljavanja i prilagodljivost radne snage, a njihove veštine i znanja uskladili sa potrebama tržišta rada.

Ciljne grupe:
- 20 nezaposlenih mladih ljudi– mlađih od 30 godina
- 20 nezaposlenih starijih ljudi – starijih od 50 godina
- 10 nezaposlenih srednjih godina sa otpremninama
- 50 poslodavaca - MSP, velikih preduzeća i potencijalnih investitora
- 50 organizacija za obrazovanje odraslih – škole, istraživačke organizacije, pružaoci poslovnih usluga, itd.
- 20 institucija za podršku – lokalne samouprave, poslovne asocijacije, itd.

Očekivani rezultati:

 1. Definisan institucionalni okvir
 2. Uspostavljeno partnerstvo u procesu učenja
 3. Ispunjeni tehnički uslovi za funkcionisanje REC Banat
 4. Razvijeni moduli i obuke zasnovane na potrebama tržišta rada
 5. Poboljšana znanja i veštine nezaposlenih
 6. Uspostavljena uzročna veza između društvene odgovornosti i nezaposlenosti
 7. Kreirana nova radna mesta
 8. Podignuta svest o važnosti celoživotnog učenja

Krajnji korisnici:

 1. Regionalni i lokalni organi vlasti i javne institucije
 2. Poslovna udruženja i asocijacije (udruženja, klasteri, poslovni centri..)
 3. Potencijalni investitori i međunarodni partneri lokalnih preduzeća
 4. Nezaposleni koji nisu uključeni u projektne aktivnosti
 5. Građani

Ukupan budžet:
224.776,00 EUR

Podelite stranicu sa Vašim poznanicima

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

AKTIVNOSTI

INSTAGRAM
 • 2nd Adrion annual event - Building Bridges of Cooperation in the Adriatic and Ionian Region
 • "EcoInn Danube" project final event - Sofia, Bulgaria - "Danube: Innovation in flow"
 • Transnational dissemination event of the SMILE project - Tirana, Albania
 • U četvrtak, 29-og novembra 2018. god. u Srpskom Itebeju, Regionalni centar za društveno-ekonosmki razvoj – Banat organizovao je javni događaj povodom predstavljanja projekta SMILE. Događaj je bio prilika da predstavnici interesnih strana razmene mišljenja i diskutuju o značaju koncepta održive mobilnosti, podršci transportnoj modalnoj smeni smanjujući korišćenje prevoznih sredstava na fosilna goriva i smanjenju visokog pritiska na prekogranične puteve. #rcr-smileproject
 • Opštinski konzorcijum Ragusa bio je domaćin trećeg transnacionalnog sastanka projektnog tima projekta SMILE, koji se održao u periodu 15–17.10.2018. godine, u Ragusi – Italija. Sastanak je bio posvećen monitornigu generalnog progresa projekta, sa posebnim akcentom na dizajn scenarija mobilnosti i elaboraciju transnacionalnog akcionog plana, kao i uspostavljanje transnacionalne radne grupe i izradu održivog plana mobilnosti u urbanim područjima regiona Adrion.
#rcr-projectsmile
 • U periodu od 22–23.05.2018. godine, u Riminiju – Italija, održan je drugi transnacionalni sastanak projektnog tima projekta SMILE. Pored praćenja progresa projekta i predstavljanja Plana upravljanja kvalitetom, sastanak je dominantno bio posvećen aktivnostima na radnom paketu 1 – dizajn scenarija mobilnosti i elaboracija transnacionalnog akcionog plana, odnosno definisanju upitnika za analizu tokova saobraćaja u partnerskim regionima.
#rcr-smileproject
 • Vodeći partner na projektu SMILE - Regionalni razvojni centar Koper, bio je domaćin prvog transnacionalnog sastanka projektnog tima održanog u periodu 27–28.02.2018. godine, u Koperu – Slovenija. Sastanak je bio prilika da se partneri međusobno upoznaju, usaglase pravila upravila upravljanja projektom, prezentuju pojedinačne radne pakete i definišu dinamiku realizacije aktivnosti na projektu. #rcr-smileproject
 • Projekat SDC 2, 2. konferencija
 • Projekat SDC 2, 2. konferencija
 • Projekat SDC 2, 1. konferencija

Želite da dobijate novosti?

Unesite Vaše podatke kako biste se prijavili na mailing listu

ADRESA

Čarnojevićeva 1, 23000 Zrenjanin, Srbija

TELEFON

+381 (0) 23 510 567

RADNO VREME

Naše radno vreme je:
Od ponedeljka do petka, od 8 do 16 časova.

Zatvori

RAZVOJ PRIVREDE

Regionalni centar za društveno ekonomski razvoj – Banat pruža brojne usluge koje za cilj imaju unapređenje privrede u Banatu. Ove usluge se kreću od sprovođenja nacionalnih i pokrajinskih razvojnih programa do implementacije projekata koji su finansirani od stranih donatora, najčešće Evropske Unije. Centar u svom odeljenju za razvoj privrede istovremeno razvija i sprovodi i sopstvene usluge, u skladu sa svojom poslovnom politikom i identifikovanim tržišnim kretanjima. Usluge u ponudi Centra su fokusirane, ali ne i ograničene na sektor mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

Zahvaljujući rezultatima, specifičnoj ponudi usluga i ulozi u razvojnim programima, može se reći da Centar ima pozitivnu reputaciju među korisnicima, osnivačima i regionalnim partnerima i ključnim institucijama koje se bave razvojem AP Vojvodine i Republike Srbije.

Zahvaljujući saradnji sa evropskim programima i uspešnoj implementaciji projekata, Centru je odato i priznanje za dostignuće (eng.”Seal of Achievement”) od strane Evropske Agencije za Rekonstrukciju (EAR).

Centar je posvećen daljem unapređenju kvaliteta života u Banatu, i u toj svojoj misiji, ulaže veliki napor u korišćenju organizacione i finansijske podrške evropskih fondova.

RCR Banat ima za cilj promociju ekonomskih promena afirmišući ulogu sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u regionalnom ekonomskom razvoju. Neke od aktivnosti kojima se želi dostići ovaj cilj su: