Prvi Forum o regionalnom razvoju na teritoriji AP Vojvodine

Konzorcijum pet akreditovanih regionalnih razvojnih agencija sa teritorije AP Vojvodine (RCR Banat iz Zrenjanina, RRA Bačka iz Novog Sada, RRA Srem iz Rume, RRA Panonreg iz Subotice i RRA Južni Banat iz Pančeva) je uz podršku Pokrajinske vlade, Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu organizovao Prvi Forum o regionalnom razvoju na teritoriji AP Vojvodine. Forum, koji je održan od 22-24.marta 2023. godine u Vrndiku, okupio je ključne činioce regionalnog razvoja sa ciljem kreiranja mehanizama podrške dugoročnom i sveobuhvatnom ravnomernom razvoju regiona u Republici Srbiji.

Pored predstavnika akreditovanih regionalnih razvojnih agencija, 5 sa područja AP Vojvodine i 12 iz ostalih delova Republike Srbije, događaj je okupio gotovo stotinu predstavnika iz javnog, privatnog i civilnog sektora, kao i relevantne međunarodne organizacije.

Svojim učešćem skup je podržao i ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek, koji je i zvanično otvorio ovogodišnji Forum, dok su predstavnici Pokrajinske vlade, Ministarstva privrede, Razvojne agencije Srbije, privrednih komora i jedinica lokalnih samouprava pružili značajan doprinos u realizaciji tematskih sadržaja.

Događaj je imao za cilj da podstakne razmišljanja i podeli praktična iskustva razvojnih institucija u oblasti ekonomskog razvoja, životne sredine i institucionalne podrške ravnomernom regionalnom razvoju, kao i da istakne značaj ovih oblasti kroz iniciranje partnerstava i ideja, usmerenih ka smanjenju regionalnih dispariteta na nivou Srbije.

Panel diskusija “Mogućnosti saradnje sa partnerskim organizacijama kroz kreiranje i implementaciju zajedničkih planova i programa” koja je održana u okviru prvog Foruma o regionalnom razvoju, bila je prilika da se predstave podsticajne mere i planovi resorsnog ministarstva i pokrajinske administracije u oblasti regionalnog razvoja, te da se učvrsti saradnja i podstakne povezivanje svih subjekata sa ciljem bržeg razvoja regiona. 

Jedan od osnovnih zaključaka Foruma odnosio se na potrebu daljeg nastavka organizacije ovakvih tematskih događaja koji bi značajno doprineli kreiranju uslova za unapređenje ekonomskih aktivnosti u regionima u Republici Srbiji i razvoj društva u celini.

Podelite stranicu sa Vašim poznanicima

RAZVOJ PRIVREDE

Regionalni centar za društveno ekonomski razvoj – Banat pruža brojne usluge koje za cilj imaju unapređenje privrede u Banatu. Ove usluge se kreću od sprovođenja nacionalnih i pokrajinskih razvojnih programa do implementacije projekata koji su finansirani od stranih donatora, najčešće Evropske Unije. Centar u svom odeljenju za razvoj privrede istovremeno razvija i sprovodi i sopstvene usluge, u skladu sa svojom poslovnom politikom i identifikovanim tržišnim kretanjima. Usluge u ponudi Centra su fokusirane, ali ne i ograničene na sektor mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

Zahvaljujući rezultatima, specifičnoj ponudi usluga i ulozi u razvojnim programima, može se reći da Centar ima pozitivnu reputaciju među korisnicima, osnivačima i regionalnim partnerima i ključnim institucijama koje se bave razvojem AP Vojvodine i Republike Srbije.

Zahvaljujući saradnji sa evropskim programima i uspešnoj implementaciji projekata, Centru je odato i priznanje za dostignuće (eng.”Seal of Achievement”) od strane Evropske Agencije za Rekonstrukciju (EAR).

Centar je posvećen daljem unapređenju kvaliteta života u Banatu, i u toj svojoj misiji, ulaže veliki napor u korišćenju organizacione i finansijske podrške evropskih fondova.

RCR Banat ima za cilj promociju ekonomskih promena afirmišući ulogu sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u regionalnom ekonomskom razvoju. Neke od aktivnosti kojima se želi dostići ovaj cilj su: