Radni sastanak u okviru realizacije projekta „Jadransko-Jonska mreža autentičnih sela“ – ADRIONET

Danas je u prostorijama Međunarodnog istraživačkog centra u Belom Blatu (Zrenjanin) održan prvi konsultativni sastanak povodom izrade Lokalnog Akcionog Plana (LAP) autentičnog sela Belo Blato.
Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj – Banat (RCR Banat, kao jedan od osam partnera na projektu „Jadransko-Jonska mreža autentičnih sela ” (eng. “Adriatic-Ionian Network of Authentic Villages” – ADRIONET) bio je i domaćin skupa.

U prisustvu predstavnika Grada Zrenjanina i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam predstavljen je projekat koji RCR Banat realizuje od februara 2020. godine, a koji za cilj ima formiranje mreže autentičkih sela iz 7 zemalja (Italija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Albanija, Grčka i Srbija).
Projekat „ADRIONET“ realizuje se u okviru Interreg Jadransko-jonskog programa saradnje 2014-2020 – ADRION, a teritorije uključene u ovaj projekat karakterišu mala autentična sela, koja su često smeštena na izuzetno lepim lokacijama, uključujući rečne kotline, planine, brda, ruralna područja, u određenim slučajevima sa rizikom od depopulacije i napuštanja. Belo Blato izabrano je zbog svoje autentičnosti i činjenice da je to mirno vojvođansko selo, ušoreno na kraju puta, između Carske bare, Begeja, Tise, nekoliko jezera, kanala…
Ovaj sastanak bio je posvećen upoznavanju sa aktivnostima na projektu i razmeni mišljenja između predstavnika svih zainteresovanih strana, odnosno sagledavanju mogućnosti za budući razvoj i prilika da učesnici sastanka obiđu neke autentične loklalitete u Belom Blatu.


Zajedno sa lokalnim akterima, RCR Banat će u narednom periodu izraditi LAP za razvoj ovog područja, sa fokusom na 5 ključnih oblasti i to: Kapital zajednice – resurs za razvoj; Mladi su budućnost sela – bez njih selo nema budućnosti; Pametna sela – nosioci ideje o budućnosti; Razvoj turizma, održivost i povećanje zaposlenosti – Gostoljubive zajednice; i Produktivno znanje – Stari zanati. Takođe, u narednom periodu predviđena je realizacija pilot akcija na teritoriji Belog Blata.

Podelite stranicu sa Vašim poznanicima

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

RAZVOJ PRIVREDE

Regionalni centar za društveno ekonomski razvoj – Banat pruža brojne usluge koje za cilj imaju unapređenje privrede u Banatu. Ove usluge se kreću od sprovođenja nacionalnih i pokrajinskih razvojnih programa do implementacije projekata koji su finansirani od stranih donatora, najčešće Evropske Unije. Centar u svom odeljenju za razvoj privrede istovremeno razvija i sprovodi i sopstvene usluge, u skladu sa svojom poslovnom politikom i identifikovanim tržišnim kretanjima. Usluge u ponudi Centra su fokusirane, ali ne i ograničene na sektor mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

Zahvaljujući rezultatima, specifičnoj ponudi usluga i ulozi u razvojnim programima, može se reći da Centar ima pozitivnu reputaciju među korisnicima, osnivačima i regionalnim partnerima i ključnim institucijama koje se bave razvojem AP Vojvodine i Republike Srbije.

Zahvaljujući saradnji sa evropskim programima i uspešnoj implementaciji projekata, Centru je odato i priznanje za dostignuće (eng.”Seal of Achievement”) od strane Evropske Agencije za Rekonstrukciju (EAR).

Centar je posvećen daljem unapređenju kvaliteta života u Banatu, i u toj svojoj misiji, ulaže veliki napor u korišćenju organizacione i finansijske podrške evropskih fondova.

RCR Banat ima za cilj promociju ekonomskih promena afirmišući ulogu sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u regionalnom ekonomskom razvoju. Neke od aktivnosti kojima se želi dostići ovaj cilj su: