Saopštenje za javnost

Juna meseca 2019. godine započet je projekat pod nazivom „Pametna i održiva potrošnja energije“ (eng. „Smart And Sustainable Energy Consumption – SASEC), koji se realizuje u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija.

Vodeći partner na projektu Grad Zrenjanin i ostali partneri:  Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj – Banat, Grad Temišvar i Klaster održive energije Rumunije – ROSENC, rade na realizaciji velikog broja aktivnosti koje ovaj projekat podrazumeva.  U toku je izradu Master plana održive energije za teritoriju Srednjebanatskog okruga, dokument koji će Zrenjanin i teritoriju Srednjeg Banata uvrstiti među retke koji ga imaju, a koji predstavlja osnovu za dalji razvoj ove teritorije u domenu planiranja i upravljanja akcijama za uštedu energije,  korišćenja obnovljivih izvora energije, kao i mogućnosti apsorpcije sredstava iz medjunarodnih fondova.

Još jedna značajna aktivnost je u toku i podrazumeva sprovođenje istraživanja i prikupljanje podataka o energetskoj efikasnosti javnih objekata. Ovoj aktivnosti prethodila je nabavka najsavremenije opreme za termovizijsko snimanje, drona i termovizijske kamere posledenje generacije. Zahvaljujući ovakvoj vrsti opreme, u vrlo kratkim rokovima, raspolagaćemo sa najpreciznijm podacima o stanju energetske efikasnosti javnih i drugih objekata na teritoriji Grada Zrenjanina.

Započete su i pilot akcije u tri srednje škole na teritoriji Zrenjanina (Zrenjaninska Gimnazija, Ekonomsko trgovinska škola Jovan Trajković i Tehnička škola), koje podrazumevaju ispitivanje kvaliteta vazduha i merenje potrošnje energijie u ovim školama. Unakrsnom analizom dobijenih podataka, bićemo u mogućnosti da sagledamo kako ove dve stvari utiču jedna na drugu, kakva su energetska svojstva objekata navedenih srednjih škola i kakav vazduh udišu naši srednjoškolci, odnonso na koji način trenutno stanje može biti unapređeno.  

U narednom periodu, u okviru projekta održaće se niz edukacija za različite ciljne grupe, nastavak pilot akcija i uspostavljanje sistema za inteligentno praćenje potrošnje energije u školama. Kao najvažniju aktivnost, projekat predviđa izgradnju prve pametne zgrade u Banatu i osnivanje Regionalnog centra za energetsku efikasnost – Banat u Zrenjaninu. Na taj način projekat SASEC postavlja temelje za buduće aktivnosti i nove projekte, a Grad Zrenjanin i ceo region stavlja u poziciju lidera u ovoj oblasti.

Projekat traje do marta 2021 godine, a ukupna vrednost projekta iznosi 852.001,50 evra.

Podelite stranicu sa Vašim poznanicima

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

RAZVOJ PRIVREDE

Regionalni centar za društveno ekonomski razvoj – Banat pruža brojne usluge koje za cilj imaju unapređenje privrede u Banatu. Ove usluge se kreću od sprovođenja nacionalnih i pokrajinskih razvojnih programa do implementacije projekata koji su finansirani od stranih donatora, najčešće Evropske Unije. Centar u svom odeljenju za razvoj privrede istovremeno razvija i sprovodi i sopstvene usluge, u skladu sa svojom poslovnom politikom i identifikovanim tržišnim kretanjima. Usluge u ponudi Centra su fokusirane, ali ne i ograničene na sektor mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

Zahvaljujući rezultatima, specifičnoj ponudi usluga i ulozi u razvojnim programima, može se reći da Centar ima pozitivnu reputaciju među korisnicima, osnivačima i regionalnim partnerima i ključnim institucijama koje se bave razvojem AP Vojvodine i Republike Srbije.

Zahvaljujući saradnji sa evropskim programima i uspešnoj implementaciji projekata, Centru je odato i priznanje za dostignuće (eng.”Seal of Achievement”) od strane Evropske Agencije za Rekonstrukciju (EAR).

Centar je posvećen daljem unapređenju kvaliteta života u Banatu, i u toj svojoj misiji, ulaže veliki napor u korišćenju organizacione i finansijske podrške evropskih fondova.

RCR Banat ima za cilj promociju ekonomskih promena afirmišući ulogu sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u regionalnom ekonomskom razvoju. Neke od aktivnosti kojima se želi dostići ovaj cilj su: