PAMETNE URBANE USLUGE PUTEM UNIFORMNIH STANDARDA KVALITETA JAVNE INFRASTRUKTURE ZA VEĆU ENERGETSKU EFIKASNOST

(SMART URBAN SERVICES THROUGH HOMOGENOUS QUALITY STANDARD IN PUBLIC INFRASTRUCTURES FOR HIGHER ENERGY EFFICIENCY- BANAT SMART)

Sa idejom da kao pilot projekat iz oblasti energetske efikasnosti u javnoj rasveti predstave koristi štedljive rasvete lokalnoj zajednici, dve partnerske organizacije iz Srbije (Opština Plandište i Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj – Banat iz Zrenjanina) i dve iz susedne Rumunije (opština Rekaš i Agencija za upravljanje energijom Temišvarskog okruga – AMET) u partnerstvu su realizovale projekat “Pametne urbane usluge putem uniformnih standarda kvaliteta javne infrastrukture za veću efikasnosT“.

Sredinom jula meseca 2017. godine započeta je realizacija projekta, inače finansiranog iz Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija. Najveći rezultati projekta  jesu dva nova sistema javne rasvete sa LED svetiljkama (jedan u Plandištu i jedan u Rekašu) sa integrisanim sistemom praćenja i upravljanja, koji pruža mogućnost kontrole na daljinu uz ostvarenje značajnih ušteda i kontrolu troškova.

Čitav poduhvat, u smislu razvoja upravljačkog sistema, nabavke i instalacije nove opreme, težio je da smanji nepotrebne emisije zagađenja, ostvari uštede u javnom (lokalnom) budžetu i poveća stepen iskorišćenja obnovljivih izvora energije. Ukupna vrednost projekta je 1.631.506,80 evra.

PERIOD IMPLEMENTACIJE

2017-2019

UKUPAN BUDŽET

1,631,506.80 EUR

DONATOR

Interreg-IPA logo vers. 2 - ENG (w)
Interreg IPA Program prekogranične saradnje Rumunija – Srbija

ADRESA

Dr Kornela Radulovića 18, 23000 Zrenjanin, Srbija

TELEFON

+381 (0) 23 510 567

RADNO VREME

Naše radno vreme je:
Od ponedeljka do petka, od 8 do 16 časova.

RAZVOJ PRIVREDE

Regionalni centar za društveno ekonomski razvoj – Banat pruža brojne usluge koje za cilj imaju unapređenje privrede u Banatu. Ove usluge se kreću od sprovođenja nacionalnih i pokrajinskih razvojnih programa do implementacije projekata koji su finansirani od stranih donatora, najčešće Evropske Unije. Centar u svom odeljenju za razvoj privrede istovremeno razvija i sprovodi i sopstvene usluge, u skladu sa svojom poslovnom politikom i identifikovanim tržišnim kretanjima. Usluge u ponudi Centra su fokusirane, ali ne i ograničene na sektor mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

Zahvaljujući rezultatima, specifičnoj ponudi usluga i ulozi u razvojnim programima, može se reći da Centar ima pozitivnu reputaciju među korisnicima, osnivačima i regionalnim partnerima i ključnim institucijama koje se bave razvojem AP Vojvodine i Republike Srbije.

Zahvaljujući saradnji sa evropskim programima i uspešnoj implementaciji projekata, Centru je odato i priznanje za dostignuće (eng.”Seal of Achievement”) od strane Evropske Agencije za Rekonstrukciju (EAR).

Centar je posvećen daljem unapređenju kvaliteta života u Banatu, i u toj svojoj misiji, ulaže veliki napor u korišćenju organizacione i finansijske podrške evropskih fondova.

RCR Banat ima za cilj promociju ekonomskih promena afirmišući ulogu sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u regionalnom ekonomskom razvoju. Neke od aktivnosti kojima se želi dostići ovaj cilj su: