ZAJEDNIČKO UPRAVLJANJE RIZICIMA OD POPLAVA

(JOINT MANAGEMENT OF FLOOD RISKS)

logo

Projekat „ZAJEDNIČKO UPRAVLjANjE RIZICIMA OD POPLAVA“ odobren je u okviru drugog poziva IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija. RCR Banat, kao vodeći partner u partnerstvu sa Međuopštinskom razvojnom asocijacijom za upravljanje vanrednim situacijama – ADIVEST iz Temišvara, realizuje projekat tokom 2016.godine. Ukupna vrednost projekta je 828.080 evra, od čega je za srpsku stranu opredeljeno  523.080 evra.

Cilj projekta bio je podizanje nivoa bezbednosti stanovnika u pograničnom području u pogledu rizika od poplava, odnosno razvoj integrisanog prekograničnog sistema za upravljanje i prevenciju poplava koji će unaprediti kapicitete i pripremljenost nadležnih organa lokalnih samouprava u Banatu i okrugu Timiš.

 

Kako je još u pripremnoj fazi projekta, kao najveći izazov, identifikovan nedostatak adekvatne opreme za prevenciju, kao i kvalitetno i pravovremeno reagovanje u vanrednim situacijama, preko 80% sredstava projekta utrošeno je upravo na poboljšanje tehničke opremljenosti. U okviru projekta pribavljena su 4 terenska vozila, 2 multifunkcionalna vozila za reagovanje u vanrednim situacijama, 3 bagera, 6 spasilačkih čamaca sa motorima, 4 mobilna agregata, 6 mobilnih pumpi, 10 muljno-otpadnih pumpi, 1400 metara samousisnih creva, 50 šatora, 80 kompleta individualne opreme za lica angažovana na zaštiti i spasavanju, kao i 500m mobilnih i 300m modularnih brana. Sva oprema distribuirana je Gradu Zrenjaninu i specijalizovanim interventim jedinicama u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije – Sektor za vanredne situacije, koji su dali veoma značajnu podršku za uspešnu realizaciju projekta.

PERIOD IMPLEMENTACIJE

2016

UKUPAN BUDŽET

828,080.00 EUR

DONATOR

logo_ipa_engleza
IPA Program prekogranične saradnje Rumunija – Srbija

ADRESA

Dr Kornela Radulovića 18, 23000 Zrenjanin, Srbija

TELEFON

+381 (0) 23 510 567

RADNO VREME

Naše radno vreme je:
Od ponedeljka do petka, od 8 do 16 časova.

RAZVOJ PRIVREDE

Regionalni centar za društveno ekonomski razvoj – Banat pruža brojne usluge koje za cilj imaju unapređenje privrede u Banatu. Ove usluge se kreću od sprovođenja nacionalnih i pokrajinskih razvojnih programa do implementacije projekata koji su finansirani od stranih donatora, najčešće Evropske Unije. Centar u svom odeljenju za razvoj privrede istovremeno razvija i sprovodi i sopstvene usluge, u skladu sa svojom poslovnom politikom i identifikovanim tržišnim kretanjima. Usluge u ponudi Centra su fokusirane, ali ne i ograničene na sektor mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

Zahvaljujući rezultatima, specifičnoj ponudi usluga i ulozi u razvojnim programima, može se reći da Centar ima pozitivnu reputaciju među korisnicima, osnivačima i regionalnim partnerima i ključnim institucijama koje se bave razvojem AP Vojvodine i Republike Srbije.

Zahvaljujući saradnji sa evropskim programima i uspešnoj implementaciji projekata, Centru je odato i priznanje za dostignuće (eng.”Seal of Achievement”) od strane Evropske Agencije za Rekonstrukciju (EAR).

Centar je posvećen daljem unapređenju kvaliteta života u Banatu, i u toj svojoj misiji, ulaže veliki napor u korišćenju organizacione i finansijske podrške evropskih fondova.

RCR Banat ima za cilj promociju ekonomskih promena afirmišući ulogu sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u regionalnom ekonomskom razvoju. Neke od aktivnosti kojima se želi dostići ovaj cilj su: