Projekat je razvijen kao odgovor na činjenicu da je teritorija Banata prethodnih godina često bivala izložena poplavama, kako usled visokog vodostaja reka, tako i usled visokog nivoa podzemnih voda, što je za posledicu imalo velike štete koje bi mogle biti sprečene samo brzom i efikasnom intervencijom. Lokalne samouprave u Banatu su u prethodnim godinama oformile štabove za vanredne situacije, međutim evidentan je nedostatak potrebne opreme za kvalitetno i pravovremeno reagovanje na njihovu pojavu. Takođe, evidentan je i nedostatak znanja angažovanih lica, iz oblasti upravljanja i reagovanja u vandrednim situacijama, procene rizika ugroženosti i povredljivosti područja, pripravnosti, itd.

Cilj projekta je unapređenje nivoa bezbednosti stanovnika u pograničnom području u pogledu rizika od poplava, odnosno razvoj integrisanog prekograničnog sistema za upravljanje i prevenciju poplava koji će unaprediti kapicitete i pripremljenost nadležnih organa lokalnih samouprava u Banatu i okrugu Timiš. Da bismo postigli navedeni cilj, predviđen je niz zajedničkih aktivnosti kojima ćemo nastojati da:

  • uspostavimo zajedničke prekogranične upravljačke strukture i timove za reagovanje u vanrednim situacijama;
  • povećamo kompetencije u oblasti planiranja, procene rizika i pripremljenosti lokalnih zajednica za vanredne situacije;
  • poboljšamo tehničku opremljenost za reagovanje u vanrednim situacijama, kroz nabavku potrebne opreme
  • identifikujemo i ilustrujemo područja značajnog rizika od poplava;
  • usvojimo plan za zajedničko upravljanje rizicima od poplava koji će se fokusirati na smanjenje potencijalnih negativnih posledica poplava za ljudsko zdravlje, životnu sredinu, kulturno nasleđe i privrednu aktivnost, ali i obuhvatiti sve faze ciklusa upravljanja rizikom od poplava (prevencija-zaštita-pripravnost).

Finansiran: IPA Program prekogranične saradnje Rumunija – Republika Srbija

Partneri:

  • Nosilac projekta: Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj - Banat” (RCR-Banat) iz Zrenjanina
  • Partner: Međuopštinska razvojna asocijacija za upravljanje vanrednim situacijama - ADIVEST iz Temišvara. Ukupna vrednost projekta je 828.080,00 EUR, od čega je za stranu Srbije opredeljeno 523.080,00 EUR, a period realizacije je april – decembar 2016. godine.

Period implementacije: 08.04.2016. – 31.12.2016

Vrednost projekta: 828.080,00 EUR

Podelite stranicu sa Vašim poznanicima

AKTIVNOSTI

INSTAGRAM
No images found!
Try some other hashtag or username

Želite da dobijate novosti?

Unesite Vaše podatke kako biste se prijavili na mailing listu

ADRESA

Čarnojevićeva 1, 23000 Zrenjanin, Srbija

TELEFON

+381 (0) 23 510 567

RADNO VREME

Naše radno vreme je:
Od ponedeljka do petka, od 8 do 16 časova.

Zatvori

RAZVOJ PRIVREDE

Regionalni centar za društveno ekonomski razvoj – Banat pruža brojne usluge koje za cilj imaju unapređenje privrede u Banatu. Ove usluge se kreću od sprovođenja nacionalnih i pokrajinskih razvojnih programa do implementacije projekata koji su finansirani od stranih donatora, najčešće Evropske Unije. Centar u svom odeljenju za razvoj privrede istovremeno razvija i sprovodi i sopstvene usluge, u skladu sa svojom poslovnom politikom i identifikovanim tržišnim kretanjima. Usluge u ponudi Centra su fokusirane, ali ne i ograničene na sektor mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

Zahvaljujući rezultatima, specifičnoj ponudi usluga i ulozi u razvojnim programima, može se reći da Centar ima pozitivnu reputaciju među korisnicima, osnivačima i regionalnim partnerima i ključnim institucijama koje se bave razvojem AP Vojvodine i Republike Srbije.

Zahvaljujući saradnji sa evropskim programima i uspešnoj implementaciji projekata, Centru je odato i priznanje za dostignuće (eng.”Seal of Achievement”) od strane Evropske Agencije za Rekonstrukciju (EAR).

Centar je posvećen daljem unapređenju kvaliteta života u Banatu, i u toj svojoj misiji, ulaže veliki napor u korišćenju organizacione i finansijske podrške evropskih fondova.

RCR Banat ima za cilj promociju ekonomskih promena afirmišući ulogu sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u regionalnom ekonomskom razvoju. Neke od aktivnosti kojima se želi dostići ovaj cilj su: