Projekat je razvijen kao odgovor na činjenicu da je teritorija Banata prethodnih godina često bivala izložena poplavama, kako usled visokog vodostaja reka, tako i usled visokog nivoa podzemnih voda, što je za posledicu imalo velike štete koje bi mogle biti sprečene samo brzom i efikasnom intervencijom. Lokalne samouprave u Banatu su u prethodnim godinama oformile štabove za vanredne situacije, međutim evidentan je nedostatak potrebne opreme za kvalitetno i pravovremeno reagovanje na njihovu pojavu. Takođe, evidentan je i nedostatak znanja angažovanih lica, iz oblasti upravljanja i reagovanja u vandrednim situacijama, procene rizika ugroženosti i povredljivosti područja, pripravnosti, itd.

Cilj projekta je unapređenje nivoa bezbednosti stanovnika u pograničnom području u pogledu rizika od poplava, odnosno razvoj integrisanog prekograničnog sistema za upravljanje i prevenciju poplava koji će unaprediti kapicitete i pripremljenost nadležnih organa lokalnih samouprava u Banatu i okrugu Timiš. Da bismo postigli navedeni cilj, predviđen je niz zajedničkih aktivnosti kojima ćemo nastojati da:

 • uspostavimo zajedničke prekogranične upravljačke strukture i timove za reagovanje u vanrednim situacijama;
 • povećamo kompetencije u oblasti planiranja, procene rizika i pripremljenosti lokalnih zajednica za vanredne situacije;
 • poboljšamo tehničku opremljenost za reagovanje u vanrednim situacijama, kroz nabavku potrebne opreme
 • identifikujemo i ilustrujemo područja značajnog rizika od poplava;
 • usvojimo plan za zajedničko upravljanje rizicima od poplava koji će se fokusirati na smanjenje potencijalnih negativnih posledica poplava za ljudsko zdravlje, životnu sredinu, kulturno nasleđe i privrednu aktivnost, ali i obuhvatiti sve faze ciklusa upravljanja rizikom od poplava (prevencija-zaštita-pripravnost).

Finansiran: IPA Program prekogranične saradnje Rumunija – Republika Srbija

Partneri:

 • Nosilac projekta: Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj - Banat” (RCR-Banat) iz Zrenjanina
 • Partner: Međuopštinska razvojna asocijacija za upravljanje vanrednim situacijama - ADIVEST iz Temišvara. Ukupna vrednost projekta je 828.080,00 EUR, od čega je za stranu Srbije opredeljeno 523.080,00 EUR, a period realizacije je april – decembar 2016. godine.

Period implementacije: 08.04.2016. – 31.12.2016

Vrednost projekta: 828.080,00 EUR

Podelite stranicu sa Vašim poznanicima

AKTIVNOSTI

INSTAGRAM
 • Projekat SDC 2, 2. konferencija
 • Projekat SDC 2, 2. konferencija
 • Projekat SDC 2, 1. konferencija
 • Projekat SDC 2, Stara Pazova
 • Projekat SDC 2, Novi Sad
 • Projekat SDC 2, Kikinda
 • Projekat EcoInn
 • Projekat EcoInn
 • Projekat EcoInn
 • Terris Bled jun 2017.

Želite da dobijate novosti?

Unesite Vaše podatke kako biste se prijavili na mailing listu

ADRESA

Čarnojevićeva 1, 23000 Zrenjanin, Srbija

TELEFON

+381 (0) 23 510 567

RADNO VREME

Naše radno vreme je:
Od ponedeljka do petka, od 8 do 16 časova.

Zatvori

RAZVOJ PRIVREDE

Regionalni centar za društveno ekonomski razvoj – Banat pruža brojne usluge koje za cilj imaju unapređenje privrede u Banatu. Ove usluge se kreću od sprovođenja nacionalnih i pokrajinskih razvojnih programa do implementacije projekata koji su finansirani od stranih donatora, najčešće Evropske Unije. Centar u svom odeljenju za razvoj privrede istovremeno razvija i sprovodi i sopstvene usluge, u skladu sa svojom poslovnom politikom i identifikovanim tržišnim kretanjima. Usluge u ponudi Centra su fokusirane, ali ne i ograničene na sektor mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

Zahvaljujući rezultatima, specifičnoj ponudi usluga i ulozi u razvojnim programima, može se reći da Centar ima pozitivnu reputaciju među korisnicima, osnivačima i regionalnim partnerima i ključnim institucijama koje se bave razvojem AP Vojvodine i Republike Srbije.

Zahvaljujući saradnji sa evropskim programima i uspešnoj implementaciji projekata, Centru je odato i priznanje za dostignuće (eng.”Seal of Achievement”) od strane Evropske Agencije za Rekonstrukciju (EAR).

Centar je posvećen daljem unapređenju kvaliteta života u Banatu, i u toj svojoj misiji, ulaže veliki napor u korišćenju organizacione i finansijske podrške evropskih fondova.

RCR Banat ima za cilj promociju ekonomskih promena afirmišući ulogu sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u regionalnom ekonomskom razvoju. Neke od aktivnosti kojima se želi dostići ovaj cilj su: