Prekogranični događaj saradnje – Gastronomska ruta

U okviru projekta „Unapređenje povezanosti Banata 2 – IBC2“, koji se realizuje u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, 22. septembra 2020. godine organizovana je promotivna biciklistička vožnja od Kikinde do graničnog prelaza Nakovo-Lunga.
Iako je planirano da promotivna vožnja ima prekogranični karakter biciklističke gastronomske rute, odnosno da počne tradicionalnim rumunskim doručkom u Žombolju i završi se tradicionalnim srpskim specijalitetima u Kikindi, zbog nemogućnosti prelaska granice učesnici su simbolično stigli do graničnog prelaza, odakle su mahanjem pozdravili svoje susede.
Blizu 50 učesnika različite životne dobi, vozilo je novoizgradjenom dvosmernom biciklističkom stazom od Kikinde do graničnog prelaza Nakovo-Lunga i na taj način obeležilo i Evropsku nedelju mobilnosti. U skladu sa temom kojom se projekat IBC2 bavi, događaj je bio prilika da se lokalnom stanovništvu predstave alternative održive mobilnosti, odnosno da se pokažu prednosti čistijih izbora prevoza, promoviše zdrav stil života, vraćanje prirodi i zaštiti životne sredine, kombinujući to sve sa negovanjem kulturnih tradicija obe zemlje.
Slična promotivna biciklistička vožnja biće organizovana u narednom periodu u Rumuniji, od Žombolja do graničnog prelaza Nakovo – Lunga, čime će biti zaokružen ovaj prekogranični događaj.

Podelite stranicu sa Vašim poznanicima

RAZVOJ PRIVREDE

Regionalni centar za društveno ekonomski razvoj – Banat pruža brojne usluge koje za cilj imaju unapređenje privrede u Banatu. Ove usluge se kreću od sprovođenja nacionalnih i pokrajinskih razvojnih programa do implementacije projekata koji su finansirani od stranih donatora, najčešće Evropske Unije. Centar u svom odeljenju za razvoj privrede istovremeno razvija i sprovodi i sopstvene usluge, u skladu sa svojom poslovnom politikom i identifikovanim tržišnim kretanjima. Usluge u ponudi Centra su fokusirane, ali ne i ograničene na sektor mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

Zahvaljujući rezultatima, specifičnoj ponudi usluga i ulozi u razvojnim programima, može se reći da Centar ima pozitivnu reputaciju među korisnicima, osnivačima i regionalnim partnerima i ključnim institucijama koje se bave razvojem AP Vojvodine i Republike Srbije.

Zahvaljujući saradnji sa evropskim programima i uspešnoj implementaciji projekata, Centru je odato i priznanje za dostignuće (eng.”Seal of Achievement”) od strane Evropske Agencije za Rekonstrukciju (EAR).

Centar je posvećen daljem unapređenju kvaliteta života u Banatu, i u toj svojoj misiji, ulaže veliki napor u korišćenju organizacione i finansijske podrške evropskih fondova.

RCR Banat ima za cilj promociju ekonomskih promena afirmišući ulogu sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u regionalnom ekonomskom razvoju. Neke od aktivnosti kojima se želi dostići ovaj cilj su: