SMILE Project

Projekat SMILE je fokusiran na prvu i poslednju milju mobilnosti u raznovrsnim i paradigmatskim urbanim područjima regiona Adrion, koji obuhvata obalne, unutrašnje i granične gradove različitih veličina i bavi mnogim unakrsnim pitanjima pokrenutim unutar SWOT analize područja ADRION, posebno sa aspekta zaštite životne sredine, prirodnog i kulturnog nasleđa. Osnovni ciljevi projekta su:
 • Podrška saobraćajnim politikama sa ciljem smanjenja emisija staklenih gasova;
 • Unapređenje životne sredine u velikim područjima sa velikim intenzitetom saobraćaja;
 • Optimizacija uticaj ljudskih aktivnosti na more, zemljište, vazduh i ljudsko zdravlje;
 • Podrška transportnoj modalnoj smeni smanjujući korišćenje automobila na fosilno gorivo i povećanjem javnog prevoza, biciklizma, šetnje, električnih i hibridnih vozila;
 • Smanjenje uticaja neefikasne isporuke tereta i tokova haotičnog turizma;
 • Smanjenje visokog pritiska na priobalne i prekogranične puteve koji ne mogu da apsorbuju povećani saobraćaj kao i na glavne urbane puteve koji povezuju i prelaze šire funkcionalne urbane zone.

Period implementacije

22 MESECA

januar 2018 – oktobar 2019. godine

Vrednost projekta

1.290.415,45€

izvor finansiranja

Interreg V-B Adriatic-Ionian

program

 • 2nd Adrion annual event - Building Bridges of Cooperation in the Adriatic and Ionian Region
 • "EcoInn Danube" project final event - Sofia, Bulgaria - "Danube: Innovation in flow"
 • Transnational dissemination event of the SMILE project - Tirana, Albania
 • U četvrtak, 29-og novembra 2018. god. u Srpskom Itebeju, Regionalni centar za društveno-ekonosmki razvoj – Banat organizovao je javni događaj povodom predstavljanja projekta SMILE. Događaj je bio prilika da predstavnici interesnih strana razmene mišljenja i diskutuju o značaju koncepta održive mobilnosti, podršci transportnoj modalnoj smeni smanjujući korišćenje prevoznih sredstava na fosilna goriva i smanjenju visokog pritiska na prekogranične puteve. #rcr-smileproject
 • Opštinski konzorcijum Ragusa bio je domaćin trećeg transnacionalnog sastanka projektnog tima projekta SMILE, koji se održao u periodu 15–17.10.2018. godine, u Ragusi – Italija. Sastanak je bio posvećen monitornigu generalnog progresa projekta, sa posebnim akcentom na dizajn scenarija mobilnosti i elaboraciju transnacionalnog akcionog plana, kao i uspostavljanje transnacionalne radne grupe i izradu održivog plana mobilnosti u urbanim područjima regiona Adrion.
#rcr-projectsmile
 • U periodu od 22–23.05.2018. godine, u Riminiju – Italija, održan je drugi transnacionalni sastanak projektnog tima projekta SMILE. Pored praćenja progresa projekta i predstavljanja Plana upravljanja kvalitetom, sastanak je dominantno bio posvećen aktivnostima na radnom paketu 1 – dizajn scenarija mobilnosti i elaboracija transnacionalnog akcionog plana, odnosno definisanju upitnika za analizu tokova saobraćaja u partnerskim regionima.
#rcr-smileproject
 • Vodeći partner na projektu SMILE - Regionalni razvojni centar Koper, bio je domaćin prvog transnacionalnog sastanka projektnog tima održanog u periodu 27–28.02.2018. godine, u Koperu – Slovenija. Sastanak je bio prilika da se partneri međusobno upoznaju, usaglase pravila upravila upravljanja projektom, prezentuju pojedinačne radne pakete i definišu dinamiku realizacije aktivnosti na projektu. #rcr-smileproject
 • Projekat SDC 2, 2. konferencija
 • Projekat SDC 2, 2. konferencija

Posetite sajt projekta

Dokumenta za preuzimanje

PRINT SM D.C.2.2. leaflet SMILE SER
PRINT SM D.C.2.2. leaflet SMILE EN
SM D1.2.1 Mobility scenarios V4 – RDA Banat
SM D.T1.1.1 Executive Summary V1 RDA Banat
SM D.T1.1.1 Survey V1 RDA Banat

Podelite stranicu sa Vašim poznanicima

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Želite da dobijate novosti?

Unesite Vaše podatke kako biste se prijavili na mailing listu

ADRESA

Čarnojevićeva 1, 23000 Zrenjanin, Srbija

TELEFON

+381 (0) 23 510 567

RADNO VREME

Naše radno vreme je:
Od ponedeljka do petka, od 8 do 16 časova.

Zatvori

RAZVOJ PRIVREDE

Regionalni centar za društveno ekonomski razvoj – Banat pruža brojne usluge koje za cilj imaju unapređenje privrede u Banatu. Ove usluge se kreću od sprovođenja nacionalnih i pokrajinskih razvojnih programa do implementacije projekata koji su finansirani od stranih donatora, najčešće Evropske Unije. Centar u svom odeljenju za razvoj privrede istovremeno razvija i sprovodi i sopstvene usluge, u skladu sa svojom poslovnom politikom i identifikovanim tržišnim kretanjima. Usluge u ponudi Centra su fokusirane, ali ne i ograničene na sektor mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

Zahvaljujući rezultatima, specifičnoj ponudi usluga i ulozi u razvojnim programima, može se reći da Centar ima pozitivnu reputaciju među korisnicima, osnivačima i regionalnim partnerima i ključnim institucijama koje se bave razvojem AP Vojvodine i Republike Srbije.

Zahvaljujući saradnji sa evropskim programima i uspešnoj implementaciji projekata, Centru je odato i priznanje za dostignuće (eng.”Seal of Achievement”) od strane Evropske Agencije za Rekonstrukciju (EAR).

Centar je posvećen daljem unapređenju kvaliteta života u Banatu, i u toj svojoj misiji, ulaže veliki napor u korišćenju organizacione i finansijske podrške evropskih fondova.

RCR Banat ima za cilj promociju ekonomskih promena afirmišući ulogu sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u regionalnom ekonomskom razvoju. Neke od aktivnosti kojima se želi dostići ovaj cilj su: