ADRIONET – partnership for sustainable tourism in ADRION region

ADRIONET is a project aimed to identify a set of hamlets and little cities in the Adriatic area and connecting them in a trans-national network, trying to overcome the common situation of margination and socio-demographic decline. The cooperation intends to develop at the international level the concept of “hospitable community”, where the local community assumes the position of local development driver, interpreting its own resources and values to provide accommodation and visit services for the tourist market.

Project has started on February 2020 and lasts until July 2022 and gathered seven countries and 8 partners.

Lead partner: Emilia-Romagna Region – Italy

Partners:

  • PP Association of Local Autonomy of Albania – Albania;
  • PP Authentic Villages of Italy Association – Italy;
  • PP Department for Development and International Projects of Zenica-Doboj Canton – Bosna and Hercegovina;
  • PP Public institution for the development of the Međimurje County REDEA – Croatia;
  • PP Region of Central Macedonia – Greece;
  • PP Regional Agency for Socio – Economic Development – Banat Ltd – Serbia;
  • PP Regional Development Centre Koper – Slovenia.

First meetings were held in the previous period and some of the planned activities has started.

Podelite stranicu sa Vašim poznanicima

RAZVOJ PRIVREDE

Regionalni centar za društveno ekonomski razvoj – Banat pruža brojne usluge koje za cilj imaju unapređenje privrede u Banatu. Ove usluge se kreću od sprovođenja nacionalnih i pokrajinskih razvojnih programa do implementacije projekata koji su finansirani od stranih donatora, najčešće Evropske Unije. Centar u svom odeljenju za razvoj privrede istovremeno razvija i sprovodi i sopstvene usluge, u skladu sa svojom poslovnom politikom i identifikovanim tržišnim kretanjima. Usluge u ponudi Centra su fokusirane, ali ne i ograničene na sektor mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

Zahvaljujući rezultatima, specifičnoj ponudi usluga i ulozi u razvojnim programima, može se reći da Centar ima pozitivnu reputaciju među korisnicima, osnivačima i regionalnim partnerima i ključnim institucijama koje se bave razvojem AP Vojvodine i Republike Srbije.

Zahvaljujući saradnji sa evropskim programima i uspešnoj implementaciji projekata, Centru je odato i priznanje za dostignuće (eng.”Seal of Achievement”) od strane Evropske Agencije za Rekonstrukciju (EAR).

Centar je posvećen daljem unapređenju kvaliteta života u Banatu, i u toj svojoj misiji, ulaže veliki napor u korišćenju organizacione i finansijske podrške evropskih fondova.

RCR Banat ima za cilj promociju ekonomskih promena afirmišući ulogu sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u regionalnom ekonomskom razvoju. Neke od aktivnosti kojima se želi dostići ovaj cilj su: