ADRIONET Project

Teritorije ADRION-a uključene u ovaj projekat su ispunjene malim autentičnim selima, koja su često smeštena na izuzetno lepim lokacijama, uključujući fluvijalne kotline, planine, brda, ruralna periferna ili rubna područja, u određenim slučajevima sa rizikom od depopulacije i napuštanja.

Glavna promena projekta je da se prevaziđe trenutna marginalizacija, fragmentacija i podvalorizacija ovih teritorija uspostavljanjem Transnacionalne mreže „autentičnih sela“ čiji je cilj promocija očuvanja prirodnih i kulturnih dobara, prateći razvoj zasnovan na društvenoj, ekološkoj i ekonomskoj održivosti, sa boljim kvalitetom života i dobrobiti lokalnog stanovništva, kao preduslov za sveobuhvatno očuvanje okruženja kao i privlačnost i zadovoljstvo posetilaca.

CILJ PROJEKTA:

Opšti cilj: uspostavljanje transnacionalne mreže ADRION-a „autentičnih sela“ (duž slivnih / jezerskih bazena, brdovitih / planinskih / seoskih rubnih i perifernih teritorija) čiji je cilj promocija očuvanja prirodnih i kulturnih dobara, težeći razvoju zasnovanom na socijalnoj, ekološkoj i ekonomskoj održivosti, sa fokusom pre svega na kvalitet života i dobrobit lokalnog stanovništva, kao preduslova za sveobuhvatnu brigu pomenutih teritorija, kao i za njihovu atraktivnost i zadovoljstvo turista.

Specifični ciljevi projekta:

  • Promocija i testiranje transnacionalnog modela integrisanog teritorijalnog unapređenja, na čelu sa lokalnim zajednicama, rečnih / jezerskih slivova i planinskih / brdovitih / ruralnih rubnih ili perifernih područja
  • Uspostavljanje transnacionalne mreže „Autentičnih sela“

Period implementacije

30 MESECI

februar 2020 – jul 2022. godine

Vrednost projekta

1.287.950,00€

izvor finansiranja

INTERREG V-B Adriatic-Ionian ADRION Programme 2014-2020

[wdi_feed id="1"]

Posetite sajt projekta

Dokumenta za preuzimanje

ADRIONET Leaflet SRB

ADRIONET Leaflet ENG

ADRIONET DELIVERABLE C.2.1

Podelite stranicu sa Vašim poznanicima

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

RAZVOJ PRIVREDE

Regionalni centar za društveno ekonomski razvoj – Banat pruža brojne usluge koje za cilj imaju unapređenje privrede u Banatu. Ove usluge se kreću od sprovođenja nacionalnih i pokrajinskih razvojnih programa do implementacije projekata koji su finansirani od stranih donatora, najčešće Evropske Unije. Centar u svom odeljenju za razvoj privrede istovremeno razvija i sprovodi i sopstvene usluge, u skladu sa svojom poslovnom politikom i identifikovanim tržišnim kretanjima. Usluge u ponudi Centra su fokusirane, ali ne i ograničene na sektor mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

Zahvaljujući rezultatima, specifičnoj ponudi usluga i ulozi u razvojnim programima, može se reći da Centar ima pozitivnu reputaciju među korisnicima, osnivačima i regionalnim partnerima i ključnim institucijama koje se bave razvojem AP Vojvodine i Republike Srbije.

Zahvaljujući saradnji sa evropskim programima i uspešnoj implementaciji projekata, Centru je odato i priznanje za dostignuće (eng.”Seal of Achievement”) od strane Evropske Agencije za Rekonstrukciju (EAR).

Centar je posvećen daljem unapređenju kvaliteta života u Banatu, i u toj svojoj misiji, ulaže veliki napor u korišćenju organizacione i finansijske podrške evropskih fondova.

RCR Banat ima za cilj promociju ekonomskih promena afirmišući ulogu sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u regionalnom ekonomskom razvoju. Neke od aktivnosti kojima se želi dostići ovaj cilj su: