17. avgusta 2017. godine započeta je realizacija projekta „Improvement of Banat Connectivity“-IBC. Projekat se finansira u okviru Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija - Srbija. Projektni konzorcijum čine: Javno preduzeće Putevi Srbije, kao nosilac projekta, opština Žombolj (partner iz Rumunije), Grad Kikinda  i Regionalni centar za društveno – ekonomski razvoj Banat, a zajednički cilj je  doprinos boljoj povezanosti u prekograničnoj oblasti, kroz poboljšanje standarda kvaliteta u javnom transportu i uslugama mobilnosti.

Jedan od glavnih preduslova za relizaciju zajedničog cilja jeste upravo adekvatna infrastrukturna i institucionalna podrška, stoga će u okviru projekta biti izrađena tehnička dokumentacija za sobraćajnu infrastrukturu u Srbiji, izgrađena dvosmerna biciklistička staza na području između Kikinde i Nakova ( do granice sa Rumunijom), izvršena sanacija ulica uz državni put u Žombolju, opremljen granični prelaz Nakovo (Srbija).  Pored aktivnosti na infrastrukturi, kroz projekat se osniva Kancelarija za informacije i promociju prekogranične ekonomske saradnje, uspostavlja se mreža za prekograničnu saradnju, prekogranični portal i kreiraju se uslovi za poboljšanje i proširenje ekonomske saradnje između pograničnih opština.

Sve pedviđene aktivnosti imaju za cilj unapređenje uslova za kretanje ljudi, robe i usluga u prekograničnoj oblasti, razvoj graničnog prelaza u Kikindi (Nakovo-Lunga), prevazilaženje shvatanja granice kao barijere i promovisanje jače saradnje i kontakata između pograničnih regiona i zajednica.

Realizacija projekta traje 24 meseca. Vrednost projekta je 1.813.477,53 evra, od čega se  1.541.455,89 evra  finansira iz IPA sredstava, radove na opremanju graničnog prelaza Nakovo (Srbija) dodatno finansira Grad Kikinda, u ukupnoj vrednosti od 477.731,43 evra.

Podelite stranicu sa Vašim poznanicima

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Želite da dobijate novosti?

Unesite Vaše podatke kako biste se prijavili na mailing listu

ADRESA

Čarnojevićeva 1, 23000 Zrenjanin, Srbija

TELEFON

+381 (0) 23 510 567

RADNO VREME

Naše radno vreme je:
Od ponedeljka do petka, od 8 do 16 časova.

Zatvori

RAZVOJ PRIVREDE

Regionalni centar za društveno ekonomski razvoj – Banat pruža brojne usluge koje za cilj imaju unapređenje privrede u Banatu. Ove usluge se kreću od sprovođenja nacionalnih i pokrajinskih razvojnih programa do implementacije projekata koji su finansirani od stranih donatora, najčešće Evropske Unije. Centar u svom odeljenju za razvoj privrede istovremeno razvija i sprovodi i sopstvene usluge, u skladu sa svojom poslovnom politikom i identifikovanim tržišnim kretanjima. Usluge u ponudi Centra su fokusirane, ali ne i ograničene na sektor mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

Zahvaljujući rezultatima, specifičnoj ponudi usluga i ulozi u razvojnim programima, može se reći da Centar ima pozitivnu reputaciju među korisnicima, osnivačima i regionalnim partnerima i ključnim institucijama koje se bave razvojem AP Vojvodine i Republike Srbije.

Zahvaljujući saradnji sa evropskim programima i uspešnoj implementaciji projekata, Centru je odato i priznanje za dostignuće (eng.”Seal of Achievement”) od strane Evropske Agencije za Rekonstrukciju (EAR).

Centar je posvećen daljem unapređenju kvaliteta života u Banatu, i u toj svojoj misiji, ulaže veliki napor u korišćenju organizacione i finansijske podrške evropskih fondova.

RCR Banat ima za cilj promociju ekonomskih promena afirmišući ulogu sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u regionalnom ekonomskom razvoju. Neke od aktivnosti kojima se želi dostići ovaj cilj su: