Saopštenje za javnost

Juna meseca 2019. godine započet je projekat pod nazivom „Pametna i održiva potrošnja energije“ (eng. „Smart And Sustainable Energy Consumption – SASEC), koji se realizuje u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija.

Vodeći partner na projektu Grad Zrenjanin i ostali partneri:  Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj – Banat, Grad Temišvar i Klaster održive energije Rumunije – ROSENC, rade na realizaciji velikog broja aktivnosti koje ovaj projekat podrazumeva.  U toku je izradu Master plana održive energije za teritoriju Srednjebanatskog okruga, dokument koji će Zrenjanin i teritoriju Srednjeg Banata uvrstiti među retke koji ga imaju, a koji predstavlja osnovu za dalji razvoj ove teritorije u domenu planiranja i upravljanja akcijama za uštedu energije,  korišćenja obnovljivih izvora energije, kao i mogućnosti apsorpcije sredstava iz medjunarodnih fondova.

Još jedna značajna aktivnost je u toku i podrazumeva sprovođenje istraživanja i prikupljanje podataka o energetskoj efikasnosti javnih objekata. Ovoj aktivnosti prethodila je nabavka najsavremenije opreme za termovizijsko snimanje, drona i termovizijske kamere posledenje generacije. Zahvaljujući ovakvoj vrsti opreme, u vrlo kratkim rokovima, raspolagaćemo sa najpreciznijm podacima o stanju energetske efikasnosti javnih i drugih objekata na teritoriji Grada Zrenjanina.

Započete su i pilot akcije u tri srednje škole na teritoriji Zrenjanina (Zrenjaninska Gimnazija, Ekonomsko trgovinska škola Jovan Trajković i Tehnička škola), koje podrazumevaju ispitivanje kvaliteta vazduha i merenje potrošnje energijie u ovim školama. Unakrsnom analizom dobijenih podataka, bićemo u mogućnosti da sagledamo kako ove dve stvari utiču jedna na drugu, kakva su energetska svojstva objekata navedenih srednjih škola i kakav vazduh udišu naši srednjoškolci, odnonso na koji način trenutno stanje može biti unapređeno.  

U narednom periodu, u okviru projekta održaće se niz edukacija za različite ciljne grupe, nastavak pilot akcija i uspostavljanje sistema za inteligentno praćenje potrošnje energije u školama. Kao najvažniju aktivnost, projekat predviđa izgradnju prve pametne zgrade u Banatu i osnivanje Regionalnog centra za energetsku efikasnost – Banat u Zrenjaninu. Na taj način projekat SASEC postavlja temelje za buduće aktivnosti i nove projekte, a Grad Zrenjanin i ceo region stavlja u poziciju lidera u ovoj oblasti.

Projekat traje do marta 2021 godine, a ukupna vrednost projekta iznosi 852.001,50 evra.

Podelite stranicu sa Vašim poznanicima

RAZVOJ PRIVREDE

Regionalni centar za društveno ekonomski razvoj – Banat pruža brojne usluge koje za cilj imaju unapređenje privrede u Banatu. Ove usluge se kreću od sprovođenja nacionalnih i pokrajinskih razvojnih programa do implementacije projekata koji su finansirani od stranih donatora, najčešće Evropske Unije. Centar u svom odeljenju za razvoj privrede istovremeno razvija i sprovodi i sopstvene usluge, u skladu sa svojom poslovnom politikom i identifikovanim tržišnim kretanjima. Usluge u ponudi Centra su fokusirane, ali ne i ograničene na sektor mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

Zahvaljujući rezultatima, specifičnoj ponudi usluga i ulozi u razvojnim programima, može se reći da Centar ima pozitivnu reputaciju među korisnicima, osnivačima i regionalnim partnerima i ključnim institucijama koje se bave razvojem AP Vojvodine i Republike Srbije.

Zahvaljujući saradnji sa evropskim programima i uspešnoj implementaciji projekata, Centru je odato i priznanje za dostignuće (eng.”Seal of Achievement”) od strane Evropske Agencije za Rekonstrukciju (EAR).

Centar je posvećen daljem unapređenju kvaliteta života u Banatu, i u toj svojoj misiji, ulaže veliki napor u korišćenju organizacione i finansijske podrške evropskih fondova.

RCR Banat ima za cilj promociju ekonomskih promena afirmišući ulogu sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u regionalnom ekonomskom razvoju. Neke od aktivnosti kojima se želi dostići ovaj cilj su: