DANUP-2-GAS NEWSLETTER N.2

  NA ČEMU TRENUTNO RADIMO…
Dobrodošli u 2. Zvaničan bilten projekta „DanuP-2-Gas“! Sa 2021. godinom projekat je ušao u drugi period implementacije koji će trajati do kraja juna 2021. godine. U ovom momentu projekat „DanuP-2-Gas“ je prevashodno usmeren na kontinuirani razvoj okvira za stvaranje i dokumentovanje relevantnih sadržaja koji se odnose na potencijale i mogućnosti za podršku uvođenju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i novih tehnologija skladištenja energije kroz spajanje sektora u zemljama partnerima na projektu. Ono što je najvažnije, partneri su bili uključeni u uspostavljanje metodologija i osnovne strukture za prikupljanje kritičnih korisničkih podataka u oblastima 1. procene dostupnosti biomase i postojeće infrastrukture za identifikovanje i optimizaciju potencijala za spajanje sektora i 2. korisničkih zahteva u razvoju Dunavske energetske platforme u vezi sa interfejsom i njenim glavnim funkcionalnostima. Korisnički podaci će se prikupljati u narednim mesecima putem nedavno objavljenog javnog poziva za prikupljanje povratnih informacija.   Takođe, partneri su zajedno radili na finalizaciji Strukture za procenu okvira konteksta nacionalnih politika koja će pružiti osnovu za izradu nacionalnih izveštaja iznoseći izvodljivost i potencijalne pravne i administrativne prepreke za implementaciju  investicija povezanih sa tehnologijama i sektorima u fokusu „DanuP-2-gas” projekta. Pored toga, projektni partneri su bili usredsređeni i na upotpunjavanje strukture Kataloga subvencija koji će pružiti sveobuhvatan pregled dostupnih programa i mehanizama finansiranja na regionalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou, koji bi se mogli iskoristiti za podršku investicijama u oblasti energetske sigurnosti, energije iz obnovljivih izvora, spajanja sektora i drugim oblastima vezanim za glavni tematski interes „DanuP-2-Gas” projekta. Partneri su započeli i sa pružanjem početnih podataka o postojećim mehanizmima podrške specifičnim za njihov regionalni i nacionalni kontekst. Pozivamo Vas da za više informacija pročitate bilten.  

POZIV NA Sledeći sastanak PROJEKTNIH partnera  

Svakih šest meseci, „DanuP-2-Gas“ projektni partneri, pridruženi strateški partneri i predstavnici zainteresovanih strana se okupljaju kako bi razgovarali o napretku projekta i budućim koracima, da bi se umrežili i tražili sinergije, ali i zajednički pružili dragocen doprinos postojećem stanju, koje su raspoložive mogućnosti  i kako da se maksimalizuje uticaj projekta na Dunavski region. Ljubazno Vas pozivamo da učestvujete na sledećem zvaničnom sastanku projektnih partnera i zainteresovanih strana koji će se održati 3. marta 2021. godine, od 9 do 15 časova po srednjeevropskom vremenu. Sastanak će biti održan onlajn u formi video-konferencije. Zvaničan poziv i nacrt agende događaja dostupni su putem sledećeg linka: http://bit.ly/Agenda_2nd-project-meeting  Molimo vas da se registrujete za događaj putem formulara za registraciju koji je dostupan na sledećem linku: http://bit.ly/Register_2nd-project-meeting Imajte na umu da formular za registraciju zahteva google nalog. U slučaju problema, obratite se direktno organizatoru slanjem e-maila na info@kssena.velenje.eu. Radujemo se Vašem učešću!

Poziv za prikupljanje povratnih informacija!  

Jedan od osnovnih razvojnih principa projekta „DanuP-2-Gas“ usmerenog na podršku investicijama i usvajanju tehnologija u fokusu je razrada interaktivne platforme za zainteresovane strane za pronalaženje optimalnih lokacija za uspostvaljanje  postrojenja za preradu biomase u Dunavskom regionu.   Projekat „DanuP-2-Gas“ se nadovezuje na projekat ENERGY BARGE koji je finansirala Evropska unija u okviru Dunavskog transnacionalnog programa. Jedan od najznačajnijih rezultata ENERGY BARGE projekta  je bila „Modal Shift“ platforma (dostupna nahttps://www.energy-barge.eu/atlas?show=modalshift) koja se koristi za razmenu iskustava i najboljih praksi među ključnim akterima, kao i za povećanje upotrebe biomase za proizvodnju energije u Dunavskom regionu. „Modal Shift“ platforma će biti osnova na kojoj će se uspostaviti Dunavska energetska platforma.      

Kako bismo dizajnirali platformu prema potrebama i željama budućih korisnika, sada prikupljamo informacije od zainteresovanih strana putem dva upitnika. Prvi upitnik se odnosi na funkcionalnost i sadržaj platforme uopšte, a drugi se odnosi na podatke o infrastrukturi i resursima biomase i koji su konkretno podaci potrebni. Popunjavanje upitnika traje oko 15 minuta.    

Ljubazno Vas molimo da odvojite vreme i upotrebite svoju stručnost kako biste nam pomogli da stvorimo što bolju platformu. Unapred hvala na učešću! Linkovi do upitnika: Dunavska energetska platforma: http://bit.ly/Questionnaire_Danube-Energy-Platform Baze podataka o biomasi i infrastrukturi: http://bit.ly/Questionnaire_Biomass-and-infrastructure  
DanuP-2-Gas NA DRUŠTVENIM MREŽAMA
Projekat „DanuP-2-Gas“ sada možete pratiti i na društvenim mrežama:    Lajkujte nas na Fejsbuku    Zapratite nas na Tviteru    Redovno ćemo objavljivati novosti o tekućim projektnim aktivnostima, napretku i postignutim rezultatima, pored važnih dešavanja na sledeće teme: # obnovljiva energija, # skladištenje energije, # biomasa, # biogas i # upravljanje otpadom, # gorivne ćelije i # vodonik, # spajanje sektora (#renewable energy, #energy storage, #biomass, #biogas and #waste management, #fuel cells and #hydrogen, #sector coupling), kao i druge relevantne teme u Evropi i širom sveta. Pratite nas da biste uvek bili u toku!    

TERITORIJALNE PERSPEKTIVE I RAZVOJNI POTENCIJALI: SAVINJSKA REGIJA

Sa površinom od 2.301 km2 i populacijom od 257.425 stanovnika (2019), oko 12% ukupnog stanovništva, Savinjska je treća najveća statistička regija (NUTS3) u Sloveniji. Regija je dobila ime po reci Savinji, koja izvire u Rinka vodopadima, glavna je reka Savinjskih Alpa i najduža reka koja teče isključivo teritorijom Slovenije. Teče kroz severoistočnu Sloveniju i uliva se u reku Savu kod grada Zidani Most. Centar regije je grad Celje, sa nešto manje od 38 hiljada stanovnika, ujedno treći po veličini u Sloveniji. Regija ima značajne neiskorišćene potencijale biomase i biogasa, solarne, kao i geotermalne energije sa niskim temperaturama. Gradska opština Celje je veoma aktivna u oblastima vezanim za održivi razvoj i ublažavanje klimatskih promena već više od jedne decenije. Celje se pridržava inicijative Povelje gradonačelnika usvajanjem Akcionog plana održivog energetskog razvoja (SEAP) još 2013. godine. Od tada su uložena značajna sredstva je u tehnologije za smanjenje emisije gasova staklene bašte u proizvodnji energije, mobilnost i upravljanje otpadom. Prirodni gas i biomasa predstavljaju glavne izvore energije za grejanje, koristeći sistem daljinskog grejanja koji se delimično snabdeva odlaganjem otpada u regionalnom centru za upravljanje otpadom RCERO. U skladu sa nacionalnim ciljevima za uspostavljanje infrastrukture za alternativna goriva, grad je 2019. godine uspostavio i svoj sistem javnog prevoza Celebus koji se napaja kompresovanim prirodnim gasom (CNG). Celje se nalazi u jezgru sredozemnog i baltičko-jadranskog koridora Trans -Evropske transportne mreže (TEN-T).   Više informacija o pilot regionima, kao i ostali sadržaji biće dostupni putem zvanične veb stranice projekta, kao i kroz tematski digitalni prikaz na sledećem linku: https://hub.link/cEHbJQt.​   

ZA VIŠE INFORMACIJA O „DanuP-2-Gas“ projeKTU…       Posetite zvaničan veb-sajt projekta: http://www.interreg-danube.eu/danup-2-gas Kontaktirajte nas: info@kssena.velenje.eu ili astrid.heindel@haw-landshut.de Ili nas pratite na društvenim mrežama!  

Podelite stranicu sa Vašim poznanicima

RAZVOJ PRIVREDE

Regionalni centar za društveno ekonomski razvoj – Banat pruža brojne usluge koje za cilj imaju unapređenje privrede u Banatu. Ove usluge se kreću od sprovođenja nacionalnih i pokrajinskih razvojnih programa do implementacije projekata koji su finansirani od stranih donatora, najčešće Evropske Unije. Centar u svom odeljenju za razvoj privrede istovremeno razvija i sprovodi i sopstvene usluge, u skladu sa svojom poslovnom politikom i identifikovanim tržišnim kretanjima. Usluge u ponudi Centra su fokusirane, ali ne i ograničene na sektor mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

Zahvaljujući rezultatima, specifičnoj ponudi usluga i ulozi u razvojnim programima, može se reći da Centar ima pozitivnu reputaciju među korisnicima, osnivačima i regionalnim partnerima i ključnim institucijama koje se bave razvojem AP Vojvodine i Republike Srbije.

Zahvaljujući saradnji sa evropskim programima i uspešnoj implementaciji projekata, Centru je odato i priznanje za dostignuće (eng.”Seal of Achievement”) od strane Evropske Agencije za Rekonstrukciju (EAR).

Centar je posvećen daljem unapređenju kvaliteta života u Banatu, i u toj svojoj misiji, ulaže veliki napor u korišćenju organizacione i finansijske podrške evropskih fondova.

RCR Banat ima za cilj promociju ekonomskih promena afirmišući ulogu sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u regionalnom ekonomskom razvoju. Neke od aktivnosti kojima se želi dostići ovaj cilj su: