DANUP-2-GAS NEWSLETTER N.5

Na čemu trenutno radimo…

Dobrodošli u peti zvanični bilten projekta „DanuP-2-Gas”!
Početkom jula, projekat je ušao u treći period implementacije, koji će trajati do kraja 2021. godine.
Tokom letnjih meseci, projektni partneri su se fokusirali na nastavak prethodno započetih tematskih aktivnosti i rezultata. Više o ovim aktivnostima možete pročitati u prethodnom izdanju projektnog biltena. Projektni konzorcijum je uložio mnogo napora i u pripremu predstojećeg sastanka projektnih partnera i događaja za predstavnike zainteresovanih strana koji će se održati od 27. do 28. septembra u Zagrebu (Hrvatska) i onlajn.
POZIVAMO VAS DA PROČITATE BILTEN ZA VIŠE INFORMACIJA O DOGAĐAJU!

POZIV NA DOGAĐAJ U OKVIRU DANUP-2-GAS PROJEKTA

Univezitet u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), poziva Vas na DOGAĐAJ u okviru DanuP-2-Gas projekta.
Datum: 28 septembar 2021. godine, 9.30 CET
Mesto: Zagreb / onlajn
Univezitet u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva,
Siva sala, Unska 3, 10000 Zagreb

Registrujte se ovde za učešće na licu mesta / onlajn do 23. / 27. septembra do 12.00 h

O DOGAĐAJU U OKVIRU DANUP-2-GAS PROJEKTA

Događaj će predstaviti projekat i pružiti uvid u stanje sektora biomase, obnovljivih izvora energije i gasa u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj. Situacija u Hrvatskoj će se detaljnije analizirati, dok će se za druge dve zemlje samo dati pregled. Govornici na događaju će biti projektni partneri, kao i eksterni akteri i predstavnici ključnih ciljnih grupa projekta. Događaj će biti dostupan za javnost i promoviše se putem relevantne mreže predstavnika zainteresovanih strana u okviru DanuP-2-Gas projekta, a svi zainteresovani akteri su dobrodošli da učestvuju.

Sastanak će se održati u obliku hibridnog događaja – učešće je moguće je onlajn i na licu mesta u Zagrebu (Hrvatska), na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Univeziteta u Zagrebu. Učešće na licu mesta podleže registraciji po principu hronologije prijava – sve do popunjenosti slobodnog prostora u sali. Onlajn učešće podleže samo prethodnoj registraciji. Učešće na događaju je besplatno. Za učesnike na licu mesta obezbeđen je ručak. Organizator ne može snositi nikakve druge troškove povezane sa učešćem na licu mesta. U slučaju ograničenja putovanja, događaj se u kratkom roku može prebaciti na samo onlajn oblik. Organizator ne preuzima odgovornost za eventualne troškove otkazivanja. Tokom organizacije celog događaja, organizatori će se pridržavati smernica za javno zdravlje u Hrvatskoj. Pre ulaska u Sivu dvoranu, svi učesnici na licu mesta moraju imati odgovarajuću dokumentaciju – negativan test, dokaz o preležanoj bolesti ili dokaz o vakcinaciji protiv COVID-19.

Putem datog linka navedite da li ćete učestvovati događaju na licu mesta ili onlajn. Registracija za učešće na licu mesta je otvorena do 23. septembra 2021. godine, dok će registracija za onlajn biti moguća do 27. septembra 2021. godine u 12:00 CET.

AGENDA

 1. septembar 2021. godine
  09.30 – 09.55 Registracija učesnika i rešavanje tehničkih problema
  09.55 – 10.00 Kratka dobrodošlica i uvod u događaj
  Prof. Mario Vašak, Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva
  10.00 – 10.35 DanuP-2-Gas – status projekta, Novosti i perspective za zainteresovane strane
  Astrid Heindel, Tehnološki centar za energiju – Univezitet primenjenih nauka Lancut
  10.35 – 11.00 Procena biomase, potencijala obnovljivih izvora energije, infrastructure i pravnog i političkog okvira u Bosni i Hercegovini
  Mile Međugorac, JP Elektroprivreda Hrvatske Zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar
  11.00 – 11.25 Potencijali za proizvodnju obnovljivog vodonika u Srbiji
  Dejan Stojadinović, Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj – Banat
  11.25 – 11.50 Uloga Hrvatskog operatora tržišta energije u podržavanju obnovljive energije u Hrvatskoj – iskustva i perspektive
  Nataša Putak, Hrvatski operator tržišta energije
  11.50 – 12.15 Osnaživanje prve vetroelektrane u Hrvatskoj fotonaponom i proizvodnjom vodonika
  Tonći Panza, Adria Wind Power
  12.15 – 12.40 Mogućnosti i perspektive povezivanja sektora biomase, električne energije i gasa u Hrvatskoj putem Power-to-gas čvorišta
  Prof. Neven Duić, Međunarodni centar za održivi razvoj energetike, voda i zaštite životne sredine, Hrvatska
  12.40 – 14.00 Ručak za učesnike

Za dodatne informacije posetite internet stranicu događaja:
http://www.interreg-danube.eu/…/programme-news-and…/6739

DanuP-2-Gas NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Projekat „DanuP-2-Gas” možete pratiti na društvenim mrežama:

Lajkujte nas na Fejsbuku

Zapratite nas na Tviteru

Podelite stranicu sa Vašim poznanicima

RAZVOJ PRIVREDE

Regionalni centar za društveno ekonomski razvoj – Banat pruža brojne usluge koje za cilj imaju unapređenje privrede u Banatu. Ove usluge se kreću od sprovođenja nacionalnih i pokrajinskih razvojnih programa do implementacije projekata koji su finansirani od stranih donatora, najčešće Evropske Unije. Centar u svom odeljenju za razvoj privrede istovremeno razvija i sprovodi i sopstvene usluge, u skladu sa svojom poslovnom politikom i identifikovanim tržišnim kretanjima. Usluge u ponudi Centra su fokusirane, ali ne i ograničene na sektor mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

Zahvaljujući rezultatima, specifičnoj ponudi usluga i ulozi u razvojnim programima, može se reći da Centar ima pozitivnu reputaciju među korisnicima, osnivačima i regionalnim partnerima i ključnim institucijama koje se bave razvojem AP Vojvodine i Republike Srbije.

Zahvaljujući saradnji sa evropskim programima i uspešnoj implementaciji projekata, Centru je odato i priznanje za dostignuće (eng.”Seal of Achievement”) od strane Evropske Agencije za Rekonstrukciju (EAR).

Centar je posvećen daljem unapređenju kvaliteta života u Banatu, i u toj svojoj misiji, ulaže veliki napor u korišćenju organizacione i finansijske podrške evropskih fondova.

RCR Banat ima za cilj promociju ekonomskih promena afirmišući ulogu sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u regionalnom ekonomskom razvoju. Neke od aktivnosti kojima se želi dostići ovaj cilj su: